SIĘGNIJ PO NOWE PRZEPISY!
Zobacz jak wiele nowych potraw możesz przygotować z użyciem śmietankowego serka Łaciatego. Każda okazja jest dobra, żeby sięgnąć po Łaciaty.

Warzywa i dorsz w curry
Zaproś rodzinę i znajomych na nową odsłonę znanego dorsza. Polska ryba, pyszny serek i azjatycki smak zrobią wrażenie.
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 1/2 żółtej papryki
 - 1/2 czerwonej papryki
 - 1/2 cukinii
 - 300 g polędwicy z dorsza
 - 400 g serka śmietankowego Łaciatego smak indyjski (1 opak. – 200 g)
 - 150 ml śmietanki UHT Łaciatej 30%
 - 1/2 pęczka świeżej kolendry
 - 1 limonka
 - olej
 - sól
 
Sposób przygotowania:
- Paprykę i cukinię pokrój w paseczki, przesmaż na oleju.
 - Serek wymieszaj w rondelku ze śmietaną i lekko podgrzej, dopraw sokiem z 1/2 limonki i solą, jeśli jest taka potrzeba.
 - Dorsza pokrój na 2 porcje i smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
 - Przed podaniem, podsmażone warzywa wymieszaj z sosem i ułóż na talerzu.
 - Na górze połóż dorsza, udekoruj dużą ilością świeżej kolendry i ćwiartką limonki. Możesz podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
 

Bajgiel z łososiem
Oto Twój bilet wstępu na nowojorskie śniadanie. Pyszna bułka z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem – jak na Brooklynie!
PRZEPISSkładniki (dla 2 osób):
- 2 bajgle
 - 100 g serka śmietankowego puszystego Łaciatego naturalnego (1 opak. – 150 g)
 - 100 g łososia wędzonego
 - 1/2 awokado
 - świeżo mielony pieprz
 - sól
 - ulubione zioła: np. drobny szczypiorek
 
Sposób przygotowania:
- Bajgle przekrój wzdłuż, posmaruj jedną część serkiem, następnie ułóż na niej plastry wędzonego łososia, plastry awokado.
 - Popieprz i posól, jeśli lubisz.
 - Dodaj siekane zioła lub warzywa, np. drobny szczypiorek.
 - Przykryj pozostałą częścią bajgla i podawaj.
 

Pieczone pomidorki
Doskonałe o każdej porze roku. Zachwycą Cię słonecznym smakiem i zaspokoją apetyt na wyjątkową przekąskę.
PRZEPISSkładniki (na 2 osoby):
- 2 kiście pomidorków koktajlowych
 - 4 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oleju
 - 1 gałązka świeżego rozmarynu
 - 200 g serka śmietankowego Łaciatego puszystego z czosnkiem (1 opak. – 150 g)
 - oliwa
 
Do podania:
- bagietka
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
 - Pomidorki umyj i natrzyj olejem. Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek i rozmaryn. Piecz przez około 13 minut – po tym czasie pomidorki powinny być zarumienione i miękkie.
 - Na talerzu rozsmaruj serek, ułóż na nim pomidory, czosnek i rozmaryn, wszystko skrop oliwą i podawaj z bagietką.
 

Pasta z grillowanej papryki
Kto powiedział, że nie możemy mieć Meksyku w domu? Idealna do pieczywa i krojonych warzyw paprykowa pasta smakuje o każdej porze dnia.
PRZEPISSkładniki (dla 2 osób):
- 3 czerwone papryki
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki oleju
 - 150 g serka śmietankowego Łaciatego meksykański smak (1 opak. – 135 g)
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - sól
 
Dodatkowo:
- pieczywo
 - marchewka
 - seler naciowy
 - ogórek
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
 - Paprykę umyj i natrzyj olejem, a następnie piecz przez około 20 minut – powinna być miękka i wyraźnie przypieczona. Ostudź i usuń gniazda nasienne.
 - Do blendera wrzuć serek, paprykę i czosnek, a następnie zblenduj dokładnie. Dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba.
 - Podawaj z pieczywem i surowymi warzywami, jak hummus.
 

Kanapki z kiełkami z parapetu
Na przyjęcie i na śniadanie, pełne ożywczych kiełków i delikatnego serka. Zdradzamy tajemnicę – kiełki mogą być ze sklepu!
PRZEPISSkładniki:
- 6 kromek chleba razowego z ziarnami
 - 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z cebulą i szczypiorkiem (135 g)
 - Kilka rzodkiewek
 - Kawałek świeżego ogórka
 - Kilka strączków groszku cukrowego
 - Ulubione kiełki do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Chleb posmaruj serkiem.
 - Warzywa pokrój w plasterki i ułóż na kanapkach.
 - Całość obficie posyp ulubionymi kiełkami.
 

Gofry
Niech podniesie rękę ten, kto jadł gofra z bitą śmietaną? Teraz deser może stać się kolacją lub śniadaniem, gdy zastąpisz śmietanę pysznym serkiem Łaciatym.
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cukru pudru
 - 2 małe jajka
 - 1/3 szklanki oleju
 - 1 szklanka mleka
 - szczypta soli
 
Dodatkowo:
- serek śmietankowy puszysty Łaciaty naturalny (1 opak. – 150 g)
 - miód
 - ulubione owoce: truskawki, maliny, borówki
 
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier. Wymieszaj.
 - Następnie dodaj jajka, olej i mleko. Wymieszaj dokładnie na gładką masę.
 - Rozgrzej gofrownicę i smaż przez około 3 minuty.
 - Usmażone gofry posmaruj serkiem, polej miodem i obficie posyp ulubionymi owocami.
 

Tacosy
Są tacy, co latają do Meksyku, i tacy, którzy podają Meksyk na tacy. Zrób tacę tacosów dla smakoszy naszego serka i ostrych dodatków!
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 6 miękkich placków do tacosów
 - 2 czerwone cebule
 - 100 ml octu jabłkowego
 - 100 g cukru
 - 100 ml wody
 - 1 limonka
 - 1/2 pęczka świeżej kolendry
 - 1/2 cukinii
 - 1/2 marchewki
 - 1 czerwona papryka
 - 1 żółta papryka
 - 1 awokado
 - 100 g serka śmietankowego Łaciatego z ziołami (1 opak. – 135 g)
 - sól, olej
 
Sposób przygotowania:
- Ocet, wodę i cukier podgrzej w rondlu.
 - Cebulę pokrój w półksiężyce i zalej zalewą piklową z octu i cukru. Odłóż na minimum 30 minut.
 - Paprykę, cukinię, marchew pokrój wzdłuż na paski grubości około 5 mm. Warzywa podsmaż na oleju, dopraw solą.
 - Placuszki do tacosów podgrzej na patelni lub w piekarniku, posmaruj serkiem z ziołami, a następnie układaj na nich podsmażone warzywa, pokrojone w plastry awokado, piklowaną czerwoną cebulę i świeżą kolendrę. Serwuj z cząstkami limonki.
 

Placuszki warzywne z dipem
Sięgnij po tradycyjny przepis obiadowy i zmień go w całodobowy! Oto placuszki na bazie cukinii, które smakują najlepiej z serkiem Łaciatym.
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 1 cukinia
 - 1 marchewka
 - 1/2 cebuli białej
 - 1/2 ząbka czosnku
 - 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki
 - 150 g mąki
 - 2 jajka
 - sól
 - olej do smażenia
 
Dodatki:
- 135 g serka śmietankowego Łaciatego z czosnkiem (1 opak. – 135 g)
 - 100 g kwaśniej śmietany Łaciatej 12%
 
Sposób przygotowania:
- Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
 - Czosnek przeciśnij przez praskę.
 - Cebulę i kolendrę lub pietruszkę posiekaj drobno.
 - Do dużej miski wrzuć marchew, cukinię, czosnek, cebulę i zioła.
 - Dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
 - Rozgrzej patelnię z olejem i smaż placki po 3 minuty z każdej strony.
 - Serek wymieszaj z kwaśną śmietaną i podawaj jako dodatek do placków.
 

Serniczek cytrynowy
Dwa zdania o przepisie, jaki jest pyszny. Kiedy robi się za ciepło, zrób sernik na zimno – na bazie śmietankowego serka Łaciatego i z dodatkami podkręcającymi smak.
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 135 g)
 - 100 g jogurtu naturalnego skyr
 - Skórka otarta z połowy cytryny
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2–3 łyżki cukru pudru
 - 1 płaska łyżeczka żelatyny
 - 2 łyżki ciepłego mleka Łaciate
 - Jadalne kwiaty do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Serek śmietankowy zmiksuj z jogurtem. Dodaj skórkę i sok z cytryny, wsyp cukier puder. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
 - Żelatynę namocz w ciepłym mleku i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
 - Do masy serowej wlej żelatynę, miksuj przez minutę i przełóż do małego słoiczka.
 - Serniczek odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj jadalnymi kwiatami.
 

Kanapka z grillowanym bakłażanem
Chcesz zaprosić znajomych czy zrobić przyjemność wyłącznie sobie? Na każdą z tych okazji idealna będzie kanapka z bakłażanem leżącym na pysznym Łaciatym.
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 1 duży bakłażan
 - 2 ulubione bułki lub półbagietki
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 100 g serka śmietankowego puszystego Łaciatego naturalnego (1 opak. – 150 g)
 - 1 ząbek czosnku
 - 1/2 papryczki chilli
 - 1/2 natki pietruszki
 - sól
 
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w poprzek na plastry grubości ok. 7 mm. Dokładnie posól z obu stron i odstaw na minimum 30 minut. Kiedy bakłażan puści wodę, całość dokładnie umyj.
 - Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z każdej strony, aż pojawią się charakterystyczne paski.
 - W międzyczasie przygotuj marynatę. W misce wymieszaj tarty czosnek, siekane chilli, siekaną pietruszkę, sok z cytryny i oliwę.
 - Bakłażana, po ugrillowaniu, dokładnie wymieszaj z marynatą.
 - Bagietkę lub bułkę przekrój wzdłuż i podsmaż, żeby była chrupiąca. Rozsmaruj na niej serek, a następnie rozłóż plastry bakłażana.
 

Pasty kanapkowe na piknik – Pasta rybna
Czy wiesz, że piknik możesz zrobić także w domu, na dywanie? Nie potrzeba trawy i parku, ale pyszna pasta rybna jest obowiązkowa!
PRZEPISSkładniki:
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z czosnkiem 135 g
 - 150 g wędzonej makreli (waga po oddzieleniu od skóry i ości)
 - 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
 - Sól i pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
- Serek zblenduj z rybą i chrzanem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
 

Pierożki
Poznaj smak, którego nie znała Twoja babcia! Zaproś ją na pierożki z serkiem śmietankowym… i grzybami. Zrób jej pyszną niespodziankę
PRZEPISSkładniki:
- 300 g mąki pszennej
 - 200 ml wody wrzącej
 - 30 ml oleju
 - 1 łyżeczka soli
 - 200 g pieczarek
 - 200 g serka śmietankowego puszystego Łaciatego z czosnkiem (1 opak. – 150 g)
 - 200 g borowików (mogą być mrożone)
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - sól
 - olej
 - świeżo zmielony pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, sól i olej, dodaj wrzącą wodę i dokładnie wymieszaj, a następnie ugniataj do połączenia składników. Wyrabiaj około 5 minut, a po tym czasie owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
 - W tym czasie przygotuj farsz. Pieczarki i borowiki pokrój i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, aż się porządnie zarumienią. Następnie przełóż do miski, dodaj serek, sól, świeżo mielony pieprz i drobno siekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
 - Ciasto rozwałkuj na około 1 mm, wytnij kółka i nakładaj na środek każdego farsz, a następnie zlep brzegi tak, jak najbardziej lubisz.
 - Pierogi gotuj w posolonej wodzie. Możesz je również podsmażyć później na patelni.
 

Pizza dla zakochanych
…oraz dla kochających siebie, kochających inaczej lub po prostu kochających jedzenie. Włóż w nią całe serce i cały serek.
PRZEPISSkładniki:
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego (500 g)
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z suszonymi pomidorami (135 g)
 - 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty meksykański (135 g)
 - Garść rukoli
 - 2 plastry wędzonego łososia
 - 2 łyżki czarnych oliwek
 - Kilka plasterków papryczki chilli
 - 2 plastry szynki długodojrzewającej
 - Czarnuszka do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ciasto ociepl, przełóż na omączoną blachę do pieczenia i uformuj w kształt serca.
 - Połowę ciasta posmaruj serkiem z suszonymi pomidorami, z kolei drugą serkiem meksykańskim. Piecz 12 minut lub dłużej, aż spód się zarumieni.
 - Na jedną połowę pizzy nałóż porwanego łososia, rukolę i czarnuszkę, na drugą kawałki szynki, chilli i oliwki.
 

Kluski leniwe w kremowym sosie ziołowym
Tylko leniwce używają serka wyłącznie do śniadania. Zaskocz wszystkich pysznymi kluskami utoczonymi na bazie serka śmietankowego!
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 135 g)
 - 1 małe jajko
 - 1–1 i ½ szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżka masła extra Łaciate
 - 100 g pomidorków koktajlowych
 - 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z ziołami (135 g)
 - 3 łyżki mleka Łaciate świeże 3,2%
 - Sól i pieprz do smaku
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 1 łyżka posiekanego szczypiorku
 
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż serek śmietankowy naturalny, dodaj jajko i szklankę mąki. Wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj dłonią. W trakcie dosypuj stopniowo więcej mąki, aż uzyskasz zwarte ciasto.
 - Ciasto podziel na 4 części, uformuj z niego długie wałeczki i oprósz mąką. Pokrój je ostrym nożem po skosie na kawałki długości 3 cm.
 - W dużym garnku zagotuj wodę. Kluski wrzucaj na wrzątek, gotuj 1,5–2 minuty od wypłynięcia. Odcedź i przełóż na talerz.
 - Pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pomidory, smaż 3 minuty. Dodaj serek z ziołami i mleko, wymieszaj i zagotuj sos. Dołóż kluski, przypraw danie solą i pieprzem. Przed podaniem posyp obficie szczypiorkiem.
 

Pasty kanapkowe na piknik – Pasta paprykowa
Nie zostawiaj serka w domu. Zabierz go do parku lub na działkę w postaci pysznej pasty paprykowej. Podaj ją do pieczywa, warzyw i grilla.
PRZEPISSkładniki:
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z czosnkiem 135 g
 - 50 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy odsączonej z wody
 - 1 plaster papryki konserwowej
 - Sól i pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
- Serek zblenduj z ciecierzycą i papryką na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 

Kanapka do szkolnej śniadaniówki
Na drugie śniadanie albo podwieczorek idealna będzie kanapka z pysznymi dodatkami. Jeśli skończyłeś już szkołę, zabierz ją ze sobą do pracy.
PRZEPISSkładniki:
- 1 ciabatta
 - 2 łyżki Serka śmietankowego Łaciaty z łososiem i koperkiem
 - 2 plastry pomidora
 - 2 liście sałaty
 - Nasiona czarnuszki do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Bułkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj serkiem. Na spodzie ułóż sałatę i pomidory, posyp czarnuszką i przykryj drugą częścią bułki.
 
Sposób przygotowania:
- Kromkę chleba posmaruj grubą warstwą serka, ułóż na niej szynkę, sałatę i pomidora. Przykryj drugą kromką.
 

Ekspresowe całuski
Jak powszechnie wiadomo, całusek smakuje o każdej porze dnia i nocy. Szczególnie gdy czuć w nim świeżą truskawkę i grillowanego bakłażana!
PRZEPISSkładniki:
- 12 podłużnych biszkoptów
 - 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (135 g)
 - 2 łyżki dżemu truskawkowego Dodatkowo: Cukrowa posypka
 
Sposób przygotowania:
- Serek wymieszaj z dżemem, powstałym kremem przełóż biszkopty i ozdób cukrową posypką.
 - Przed podaniem krótko schłodź w lodówce.
 

Kluski leniwe z truskawkami
Niewiele pracy, a efekt wspaniały! Oto przepis na obiad lub deser, na kolację lub dowolną porę, w której chcesz zjeść coś pysznego.
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 135 g)
 - 1 małe jajko
 - 1–1 i ½ szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżka masła extra Łaciate
 - 300 g słodkich truskawek
 - 2 łyżki brązowego cukru
 - Świeża mięta do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż serek śmietankowy, dodaj jajko i szklankę mąki. Wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj dłonią. W trakcie dosypuj stopniowo więcej mąki, aż uzyskasz zwarte ciasto.
 - Ciasto podziel na 4 części, uformuj z niego długie wałeczki i oprósz mąką. Pokrój je ostrym nożem po skosie na kawałki długości 3 cm.
 - Truskawki pokrój w kostkę, przełóż do miski, wymieszaj z cukrem.
 - W dużym garnku zagotuj wodę. Kluski wrzucaj na wrzątek, gotuj 1,5–2 minuty od wypłynięcia. Odcedź i przełóż na talerz.
 - Masło rozpuść, polej nim kluski. Posyp je truskawkową salsą i udekoruj listkami mięty. Podawaj od razu po przygotowaniu.
 

Pasty kanapkowe na piknik – Pasta jajeczna z rzodkiewką
Najwspanialszą cechą past piknikowych jest ich smak oraz to, że pasują do każdej okazji, od śniadania, przez kolację, po – zgadliście – piknik!
PRZEPISSkładniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
 - Pół pęczka rzodkiewki
 - Pół opakowania Serka śmietankowego Łaciaty z ziołami
 - 2 łyżki posiekanego szczypioru
 - Sól i pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz, pokrój w kostkę. Rzodkiewkę drobno posiekaj.
 - W misce umieść jajka, rzodkiewkę, serek i szczypior. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
 

Kanapka na rozpoczęcie szkoły
Pożywna kanapka, której zalety docenią nie tylko uczniowie. Spróbuj jej również na zakończenie szkoły i odkryj, jak doskonale smakuje.
PRZEPISSkładniki:
- 2 łyżki Serka śmietankowego puszystego Łaciaty z czosnkiem
 - 2 kromki razowego chleba ze słonecznikiem
 - 2 plastry szynki
 - 2 liście sałaty karbowanej
 - 2 plastry pomidora
 
Sposób przygotowania:
- Kromkę chleba posmaruj grubą warstwą serka, ułóż na niej szynkę, sałatę i pomidora. Przykryj drugą kromką.
 

Serniczek czekoladowy
Serek śmietankowy lubi smak czekolady. Połącz dwie pyszności w idealną całość i podaj serniczek przy każdej okazji, jaka przyjdzie Ci do głowy.
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 135 g)
 - 50 g jogurtu naturalnego skyr
 - 30 g gorzkiej czekolady 75%
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 1 kostka gorzkiej czekolady 75%, posiekana
 - Jadalne kwiaty do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Serek śmietankowy zmiksuj z jogurtem.
 - Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Wlej ją do serka, wsyp cukier puder. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
 - Masę serową przełóż do małego słoiczka i odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj posiekaną czekoladą i jadalnymi kwiatami.
 

Kanapka z pesto
Połącz to, co najlepsze we włoskiej kuchni, z tym, co najsmaczniejsze w Twojej lodówce. Efekt zaspokoi każdy apetyt.
PRZEPISSkładniki:
- 1 bułka panini
 - Pół opakowania Serka śmietankowego Łaciaty z suszonymi pomidorami
 - 2 łyżki pesto z bazylii
 - 1 mały pomidor
 - Garść młodych listków rukoli
 - Kilka listków świeżej bazylii
 
Sposób przygotowania:
- Bułkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj serkiem, a następnie pesto.
 - Do środka panini włóż plastry pomidora, rukolę i bazylię. Podawaj od razu po przygotowaniu.
 

Kanapka z kurczakiem i serkiem kurkowym
Czy to jeszcze kanapka, czy już obiad? Decyzja zależy od Ciebie, ale jedno jest pewne – w obu przypadkach smak zaskoczy Cię i zadowoli całkowicie.
PRZEPISSkładniki:
- 1 mała pierś z kurczaka
 - 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
 - 1 łyżka oleju
 - 1 krótka bagietka z ziarnami
 - Pół opakowania Serka śmietankowego Łaciaty z kurkami
 - 2 liście sałaty karbowanej
 - Kilka plasterków ogórka
 - Kilka plasterków rzodkiewki
 - 2 pomidorki koktajlowe
 - Czarny sezam do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka natrzyj przyprawą i polej olejem. Piecz w temp. 200 stopni (grzałka góra–dół) przez 25 minut. Mięso odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry.
 - Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj serkiem. Na wierzchu ułóż sałatę, mięso, pokrojone w plastry warzywa. Całość posyp sezamem.
 

Tacosy z warzywami i dipem z serka meksykańskiego
Nie potrzeba mięsa, żeby najeść się do syta. Odkryj doskonały przepis na pyszne i chrupiące tacosy, które możesz podać o dowolnej porze dnia.
PRZEPISSkładniki:
- 3 czubate łyżki Serka puszystego śmietankowego Łaciaty meksykański 150 g
 - 3 liście ulubionej sałaty
 - Garść pomidorków koktajlowych
 - Pół dojrzałego awokado
 - Kawałek ogórka
 - Pół małej czerwonej cebulki
 - Pół łyżeczki cukru
 - 1 łyżka octu z czerwonego wina
 - 3 kukurydziane muszle tacos
 - Nać kolendry do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Pomidorki pokrój na pół, awokado i ogórka w plasterki.
 - Cebulę obierz, pokrój w krążki, przełóż do miseczki, posyp cukrem i polej octem. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.
 - Muszle napełnij warzywami, na wierzchu dodaj kilka kleksów z serka meksykańskiego. Udekoruj kolendrą i odsączoną z marynaty cebulką.
 

Makaron w kremowym sosie z pomidorkami
Szybkie i pyszne danie, które zyskuje dodatkowy wymiar dzięki użyciu serka śmietankowego z suszonymi pomidorami.
PRZEPISSkładniki:
- 1 mała cebula
 - 100 g pomidorków koktajlowych
 - 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z suszonymi pomidorami (135 g)
 - Sól i pieprz do smaku
 - 160 g ulubionego makaronu
 - Listki bazylii do dekoracji
 - Oliwa do smażenia
 
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zachowaj kilka łyżek wody z gotowania.
 - Gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj, pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa, smaż 5 minut.
 - Dodaj serek z suszonymi pomidorami i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj do powstania kremowego sosu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj makaron i podgrzewaj przez 1 minutę.
 - Danie nałóż na talerze, posyp listkami bazylii. Podawaj od razu po przygotowaniu.
 

„Sushi” z tortilli
Na pewno słyszałeś, że serek śmietankowy doskonale pasuje do sushi. Idź krok dalej i spróbuj sushi na bazie tortilli!
PRZEPISSkładniki:
- 1 ogórek gruntowy
 - ¼ czerwonej papryki
 - 2 placki tortilla
 - 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z grillowanymi warzywami 200 g
 - garść liści młodego szpinaku
 - 100 g łososia wędzonego na zimno
 
Sposób przygotowania:
- Paprykę i ogórek pokrój w podłużne paski.
 - Tortille posmaruj serkiem. Ułóż na nim listki szpinaku, kawałki łososia i warzywne słupki. Całość zwiń w ciasną roladkę i odstaw do lodówki na 10 minut.
 - Tortille pokrój ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm.
 

Buraczane ravioli
Czy to danie bardziej polskie, czy bardziej włoskie? Zadaj to pytanie swoim gościom lub rodzinie. Odpowiedzą, gdy zjedzą już wszystko!
PRZEPISSkładniki:
- 1 opakowanie Serka śmietankowego puszystego Łaciaty z cebulą i szczypiorkiem 150 g
 - 125 g mąki pszennej + do podsypania
 - 1 jajko
 - 1,5 łyżeczki oliwy
 - 40 g puree z buraka
 - 1/3 łyżeczki soli
 - 1 łyżka masła extra Łaciate
 - Listki bazylii do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysyp na stolnicę i uformuj górkę. Zrób wgłębienie w środku, wbij w nie jajko, dodaj oliwę, puree z buraka oraz sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie podsypując je mąką.
 - Ciasto przełóż na miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
 - Ciasto rozwałkuj bardzo cienko na oprószonym mąką blacie. Używając foremki do ravioli wykrój serduszka, połowę z nich odłóż na bok. Z serka uformuj małe kulki i ułóż na środku wykrojonych serc. Brzegi ciasta zwilż zimną wodą, a następnie przykryj nadzienie odłożonymi kawałkami ciasta i dokładnie sklej, usuwając palcami nadmiar powietrza z środka.
 - Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Ravioli wrzuć na wrzątek, gotuj 4–5 minut, a następnie odcedź.
 - Masło rozpuść na patelni, dodaj ravioli, wymieszaj. Danie nałóż na talerze, udekoruj listkami bazylii.
 

Amerykańska Kanapka BLT
Bekon, sałata i pomidor – od tych składników wzięła swoją angielską nazwę kanapka BLT. Jednak bądźmy szczerzy: to serek dodaje jej właściwego smaku.
PRZEPISSkładniki:
- 1 krótka bagietka
 - 4 plastry wędzonego boczku
 - 100 g Serka śmietankowego puszystego Łaciaty z chrzanem
 - 4 liście sałaty rzymskiej
 - 4 plastry pomidora
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół). Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, opiecz 3–4 minut.
 - Boczek usmaż z obu stron, aż stanie się chrupiący.
 - Bagietkę posmaruj serkiem. Do środka włóż sałatę, plastry boczku i pomidora. Podawaj od razu po przygotowaniu.
 
Sposób przygotowania:
- Paprykę i ogórek pokrój w podłużne paski.
 - Tortille posmaruj serkiem. Ułóż na nim listki szpinaku, kawałki łososia i warzywne słupki. Całość zwiń w ciasną roladkę i odstaw do lodówki na 10 minut.
 - Tortille pokrój ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm.
 

Minitarty z malinami
Tarty mogą być miniaturowe, ale ich smak jest wielki. Podawaj z serkiem Łaciatym, bo to jest sekret smaku, który pokochają wszyscy.
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka puszystego śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 150 g)
 - 120 g cukru pudru
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 250 g mąki pszennej
 - 125 g zimnego masła extra Łaciate
 - 1 jajko
 - 300 g malin
 - Listki mięty do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Serek zmiksuj z połową cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Odstaw do lodówki.
 - Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Wyrób gładkie i zwarte ciasto, w razie potrzeby dolej 1–2 łyżeczki zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
 - Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół).
 - Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4 mm. Wylep nim foremki na minitarty. Piecz 12–15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
 - Po ostudzeniu wyjmuj tarty z foremek, napełnij kremem śmietankowym, udekoruj malinami i miętą.