SIĘGNIJ PO NOWE PRZEPISY!
Zobacz jak wiele nowych potraw możesz przygotować z użyciem śmietankowego serka Łaciatego. Każda okazja jest dobra, żeby sięgnąć po Łaciaty.

Buraczane ravioli
Czy to danie bardziej polskie, czy bardziej włoskie? Zadaj to pytanie swoim gościom lub rodzinie. Odpowiedzą, gdy zjedzą już wszystko!
PRZEPISSkładniki:
- 1 opakowanie Serka śmietankowego puszystego Łaciaty z cebulą i szczypiorkiem 150 g
- 125 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki oliwy
- 40 g puree z buraka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła extra Łaciate
- Listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysyp na stolnicę i uformuj górkę. Zrób wgłębienie w środku, wbij w nie jajko, dodaj oliwę, puree z buraka oraz sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie podsypując je mąką.
- Ciasto przełóż na miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko na oprószonym mąką blacie. Używając foremki do ravioli wykrój serduszka, połowę z nich odłóż na bok. Z serka uformuj małe kulki i ułóż na środku wykrojonych serc. Brzegi ciasta zwilż zimną wodą, a następnie przykryj nadzienie odłożonymi kawałkami ciasta i dokładnie sklej, usuwając palcami nadmiar powietrza z środka.
- Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Ravioli wrzuć na wrzątek, gotuj 4–5 minut, a następnie odcedź.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj ravioli, wymieszaj. Danie nałóż na talerze, udekoruj listkami bazylii.

Warzywa i dorsz w curry
Zaproś rodzinę i znajomych na nową odsłonę znanego dorsza. Polska ryba, pyszny serek i azjatycki smak zrobią wrażenie.
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 300 g polędwicy z dorsza
- 400 g serka śmietankowego Łaciatego smak indyjski (1 opak. – 200 g)
- 150 ml śmietanki UHT Łaciatej 30%
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 limonka
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
- Paprykę i cukinię pokrój w paseczki, przesmaż na oleju.
- Serek wymieszaj w rondelku ze śmietaną i lekko podgrzej, dopraw sokiem z 1/2 limonki i solą, jeśli jest taka potrzeba.
- Dorsza pokrój na 2 porcje i smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Przed podaniem, podsmażone warzywa wymieszaj z sosem i ułóż na talerzu.
- Na górze połóż dorsza, udekoruj dużą ilością świeżej kolendry i ćwiartką limonki. Możesz podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Bajgiel z łososiem
Oto Twój bilet wstępu na nowojorskie śniadanie. Pyszna bułka z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem – jak na Brooklynie!
PRZEPISSkładniki (dla 2 osób):
- 2 bajgle
- 100 g serka śmietankowego puszystego Łaciatego naturalnego (1 opak. – 150 g)
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 awokado
- świeżo mielony pieprz
- sól
- ulubione zioła: np. drobny szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Bajgle przekrój wzdłuż, posmaruj jedną część serkiem, następnie ułóż na niej plastry wędzonego łososia, plastry awokado.
- Popieprz i posól, jeśli lubisz.
- Dodaj siekane zioła lub warzywa, np. drobny szczypiorek.
- Przykryj pozostałą częścią bajgla i podawaj.

Pieczone pomidorki
Doskonałe o każdej porze roku. Zachwycą Cię słonecznym smakiem i zaspokoją apetyt na wyjątkową przekąskę.
PRZEPISSkładniki (na 2 osoby):
- 2 kiście pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 200 g serka śmietankowego Łaciatego puszystego z czosnkiem (1 opak. – 150 g)
- oliwa
Do podania:
- bagietka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Pomidorki umyj i natrzyj olejem. Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek i rozmaryn. Piecz przez około 13 minut – po tym czasie pomidorki powinny być zarumienione i miękkie.
- Na talerzu rozsmaruj serek, ułóż na nim pomidory, czosnek i rozmaryn, wszystko skrop oliwą i podawaj z bagietką.

Pasta z grillowanej papryki
Kto powiedział, że nie możemy mieć Meksyku w domu? Idealna do pieczywa i krojonych warzyw paprykowa pasta smakuje o każdej porze dnia.
PRZEPISSkładniki (dla 2 osób):
- 3 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 150 g serka śmietankowego Łaciatego meksykański smak (1 opak. – 135 g)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
Dodatkowo:
- pieczywo
- marchewka
- seler naciowy
- ogórek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Paprykę umyj i natrzyj olejem, a następnie piecz przez około 20 minut – powinna być miękka i wyraźnie przypieczona. Ostudź i usuń gniazda nasienne.
- Do blendera wrzuć serek, paprykę i czosnek, a następnie zblenduj dokładnie. Dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba.
- Podawaj z pieczywem i surowymi warzywami, jak hummus.

Kanapki z kiełkami z parapetu
Na przyjęcie i na śniadanie, pełne ożywczych kiełków i delikatnego serka. Zdradzamy tajemnicę – kiełki mogą być ze sklepu!
PRZEPISSkładniki:
- 6 kromek chleba razowego z ziarnami
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z cebulą i szczypiorkiem (135 g)
- Kilka rzodkiewek
- Kawałek świeżego ogórka
- Kilka strączków groszku cukrowego
- Ulubione kiełki do posypania
Sposób przygotowania:
- Chleb posmaruj serkiem.
- Warzywa pokrój w plasterki i ułóż na kanapkach.
- Całość obficie posyp ulubionymi kiełkami.

Gofry
Niech podniesie rękę ten, kto jadł gofra z bitą śmietaną? Teraz deser może stać się kolacją lub śniadaniem, gdy zastąpisz śmietanę pysznym serkiem Łaciatym.
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 małe jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- serek śmietankowy puszysty Łaciaty naturalny (1 opak. – 150 g)
- miód
- ulubione owoce: truskawki, maliny, borówki
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier. Wymieszaj.
- Następnie dodaj jajka, olej i mleko. Wymieszaj dokładnie na gładką masę.
- Rozgrzej gofrownicę i smaż przez około 3 minuty.
- Usmażone gofry posmaruj serkiem, polej miodem i obficie posyp ulubionymi owocami.

Tacosy
Są tacy, co latają do Meksyku, i tacy, którzy podają Meksyk na tacy. Zrób tacę tacosów dla smakoszy naszego serka i ostrych dodatków!
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 6 miękkich placków do tacosów
- 2 czerwone cebule
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 1 limonka
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1/2 cukinii
- 1/2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 awokado
- 100 g serka śmietankowego Łaciatego z ziołami (1 opak. – 135 g)
- sól, olej
Sposób przygotowania:
- Ocet, wodę i cukier podgrzej w rondlu.
- Cebulę pokrój w półksiężyce i zalej zalewą piklową z octu i cukru. Odłóż na minimum 30 minut.
- Paprykę, cukinię, marchew pokrój wzdłuż na paski grubości około 5 mm. Warzywa podsmaż na oleju, dopraw solą.
- Placuszki do tacosów podgrzej na patelni lub w piekarniku, posmaruj serkiem z ziołami, a następnie układaj na nich podsmażone warzywa, pokrojone w plastry awokado, piklowaną czerwoną cebulę i świeżą kolendrę. Serwuj z cząstkami limonki.

Placuszki warzywne z dipem
Sięgnij po tradycyjny przepis obiadowy i zmień go w całodobowy! Oto placuszki na bazie cukinii, które smakują najlepiej z serkiem Łaciatym.
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli białej
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki
- 150 g mąki
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
Dodatki:
- 135 g serka śmietankowego Łaciatego z czosnkiem (1 opak. – 135 g)
- 100 g kwaśniej śmietany Łaciatej 12%
Sposób przygotowania:
- Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę i kolendrę lub pietruszkę posiekaj drobno.
- Do dużej miski wrzuć marchew, cukinię, czosnek, cebulę i zioła.
- Dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z olejem i smaż placki po 3 minuty z każdej strony.
- Serek wymieszaj z kwaśną śmietaną i podawaj jako dodatek do placków.

Serniczek cytrynowy
Dwa zdania o przepisie, jaki jest pyszny. Kiedy robi się za ciepło, zrób sernik na zimno – na bazie śmietankowego serka Łaciatego i z dodatkami podkręcającymi smak.
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 135 g)
- 100 g jogurtu naturalnego skyr
- Skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2–3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki ciepłego mleka Łaciate
- Jadalne kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Serek śmietankowy zmiksuj z jogurtem. Dodaj skórkę i sok z cytryny, wsyp cukier puder. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
- Żelatynę namocz w ciepłym mleku i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
- Do masy serowej wlej żelatynę, miksuj przez minutę i przełóż do małego słoiczka.
- Serniczek odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj jadalnymi kwiatami.

Kanapka z grillowanym bakłażanem
Chcesz zaprosić znajomych czy zrobić przyjemność wyłącznie sobie? Na każdą z tych okazji idealna będzie kanapka z bakłażanem leżącym na pysznym Łaciatym.
PRZEPISSkładniki (na 2 porcje):
- 1 duży bakłażan
- 2 ulubione bułki lub półbagietki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g serka śmietankowego puszystego Łaciatego naturalnego (1 opak. – 150 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w poprzek na plastry grubości ok. 7 mm. Dokładnie posól z obu stron i odstaw na minimum 30 minut. Kiedy bakłażan puści wodę, całość dokładnie umyj.
- Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z każdej strony, aż pojawią się charakterystyczne paski.
- W międzyczasie przygotuj marynatę. W misce wymieszaj tarty czosnek, siekane chilli, siekaną pietruszkę, sok z cytryny i oliwę.
- Bakłażana, po ugrillowaniu, dokładnie wymieszaj z marynatą.
- Bagietkę lub bułkę przekrój wzdłuż i podsmaż, żeby była chrupiąca. Rozsmaruj na niej serek, a następnie rozłóż plastry bakłażana.

Pasty kanapkowe na piknik – Pasta rybna
Czy wiesz, że piknik możesz zrobić także w domu, na dywanie? Nie potrzeba trawy i parku, ale pyszna pasta rybna jest obowiązkowa!
PRZEPISSkładniki:
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z czosnkiem 135 g
- 150 g wędzonej makreli (waga po oddzieleniu od skóry i ości)
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Serek zblenduj z rybą i chrzanem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pierożki
Poznaj smak, którego nie znała Twoja babcia! Zaproś ją na pierożki z serkiem śmietankowym… i grzybami. Zrób jej pyszną niespodziankę
PRZEPISSkładniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml wody wrzącej
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 200 g pieczarek
- 200 g serka śmietankowego puszystego Łaciatego z czosnkiem (1 opak. – 150 g)
- 200 g borowików (mogą być mrożone)
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- olej
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, sól i olej, dodaj wrzącą wodę i dokładnie wymieszaj, a następnie ugniataj do połączenia składników. Wyrabiaj około 5 minut, a po tym czasie owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Pieczarki i borowiki pokrój i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, aż się porządnie zarumienią. Następnie przełóż do miski, dodaj serek, sól, świeżo mielony pieprz i drobno siekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na około 1 mm, wytnij kółka i nakładaj na środek każdego farsz, a następnie zlep brzegi tak, jak najbardziej lubisz.
- Pierogi gotuj w posolonej wodzie. Możesz je również podsmażyć później na patelni.

Pizza dla zakochanych
…oraz dla kochających siebie, kochających inaczej lub po prostu kochających jedzenie. Włóż w nią całe serce i cały serek.
PRZEPISSkładniki:
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego (500 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z suszonymi pomidorami (135 g)
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty meksykański (135 g)
- Garść rukoli
- 2 plastry wędzonego łososia
- 2 łyżki czarnych oliwek
- Kilka plasterków papryczki chilli
- 2 plastry szynki długodojrzewającej
- Czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ciasto ociepl, przełóż na omączoną blachę do pieczenia i uformuj w kształt serca.
- Połowę ciasta posmaruj serkiem z suszonymi pomidorami, z kolei drugą serkiem meksykańskim. Piecz 12 minut lub dłużej, aż spód się zarumieni.
- Na jedną połowę pizzy nałóż porwanego łososia, rukolę i czarnuszkę, na drugą kawałki szynki, chilli i oliwki.

Kluski leniwe w kremowym sosie ziołowym
Tylko leniwce używają serka wyłącznie do śniadania. Zaskocz wszystkich pysznymi kluskami utoczonymi na bazie serka śmietankowego!
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 135 g)
- 1 małe jajko
- 1–1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła extra Łaciate
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z ziołami (135 g)
- 3 łyżki mleka Łaciate świeże 3,2%
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż serek śmietankowy naturalny, dodaj jajko i szklankę mąki. Wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj dłonią. W trakcie dosypuj stopniowo więcej mąki, aż uzyskasz zwarte ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części, uformuj z niego długie wałeczki i oprósz mąką. Pokrój je ostrym nożem po skosie na kawałki długości 3 cm.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Kluski wrzucaj na wrzątek, gotuj 1,5–2 minuty od wypłynięcia. Odcedź i przełóż na talerz.
- Pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pomidory, smaż 3 minuty. Dodaj serek z ziołami i mleko, wymieszaj i zagotuj sos. Dołóż kluski, przypraw danie solą i pieprzem. Przed podaniem posyp obficie szczypiorkiem.

Pasty kanapkowe na piknik – Pasta paprykowa
Nie zostawiaj serka w domu. Zabierz go do parku lub na działkę w postaci pysznej pasty paprykowej. Podaj ją do pieczywa, warzyw i grilla.
PRZEPISSkładniki:
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z czosnkiem 135 g
- 50 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy odsączonej z wody
- 1 plaster papryki konserwowej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Serek zblenduj z ciecierzycą i papryką na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kanapka do szkolnej śniadaniówki
Na drugie śniadanie albo podwieczorek idealna będzie kanapka z pysznymi dodatkami. Jeśli skończyłeś już szkołę, zabierz ją ze sobą do pracy.
PRZEPISSkładniki:
- 1 ciabatta
- 2 łyżki Serka śmietankowego Łaciaty z łososiem i koperkiem
- 2 plastry pomidora
- 2 liście sałaty
- Nasiona czarnuszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Bułkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj serkiem. Na spodzie ułóż sałatę i pomidory, posyp czarnuszką i przykryj drugą częścią bułki.
Sposób przygotowania:
- Kromkę chleba posmaruj grubą warstwą serka, ułóż na niej szynkę, sałatę i pomidora. Przykryj drugą kromką.

Ekspresowe całuski
Jak powszechnie wiadomo, całusek smakuje o każdej porze dnia i nocy. Szczególnie gdy czuć w nim świeżą truskawkę i grillowanego bakłażana!
PRZEPISSkładniki:
- 12 podłużnych biszkoptów
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (135 g)
- 2 łyżki dżemu truskawkowego Dodatkowo: Cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
- Serek wymieszaj z dżemem, powstałym kremem przełóż biszkopty i ozdób cukrową posypką.
- Przed podaniem krótko schłodź w lodówce.

Kluski leniwe z truskawkami
Niewiele pracy, a efekt wspaniały! Oto przepis na obiad lub deser, na kolację lub dowolną porę, w której chcesz zjeść coś pysznego.
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 135 g)
- 1 małe jajko
- 1–1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła extra Łaciate
- 300 g słodkich truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru
- Świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż serek śmietankowy, dodaj jajko i szklankę mąki. Wymieszaj łyżką, a następnie zagniataj dłonią. W trakcie dosypuj stopniowo więcej mąki, aż uzyskasz zwarte ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części, uformuj z niego długie wałeczki i oprósz mąką. Pokrój je ostrym nożem po skosie na kawałki długości 3 cm.
- Truskawki pokrój w kostkę, przełóż do miski, wymieszaj z cukrem.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Kluski wrzucaj na wrzątek, gotuj 1,5–2 minuty od wypłynięcia. Odcedź i przełóż na talerz.
- Masło rozpuść, polej nim kluski. Posyp je truskawkową salsą i udekoruj listkami mięty. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Pasty kanapkowe na piknik – Pasta jajeczna z rzodkiewką
Najwspanialszą cechą past piknikowych jest ich smak oraz to, że pasują do każdej okazji, od śniadania, przez kolację, po – zgadliście – piknik!
PRZEPISSkładniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Pół pęczka rzodkiewki
- Pół opakowania Serka śmietankowego Łaciaty z ziołami
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz, pokrój w kostkę. Rzodkiewkę drobno posiekaj.
- W misce umieść jajka, rzodkiewkę, serek i szczypior. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Kanapka na rozpoczęcie szkoły
Pożywna kanapka, której zalety docenią nie tylko uczniowie. Spróbuj jej również na zakończenie szkoły i odkryj, jak doskonale smakuje.
PRZEPISSkładniki:
- 2 łyżki Serka śmietankowego puszystego Łaciaty z czosnkiem
- 2 kromki razowego chleba ze słonecznikiem
- 2 plastry szynki
- 2 liście sałaty karbowanej
- 2 plastry pomidora
Sposób przygotowania:
- Kromkę chleba posmaruj grubą warstwą serka, ułóż na niej szynkę, sałatę i pomidora. Przykryj drugą kromką.

Serniczek czekoladowy
Serek śmietankowy lubi smak czekolady. Połącz dwie pyszności w idealną całość i podaj serniczek przy każdej okazji, jaka przyjdzie Ci do głowy.
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 135 g)
- 50 g jogurtu naturalnego skyr
- 30 g gorzkiej czekolady 75%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kostka gorzkiej czekolady 75%, posiekana
- Jadalne kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Serek śmietankowy zmiksuj z jogurtem.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Wlej ją do serka, wsyp cukier puder. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
- Masę serową przełóż do małego słoiczka i odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj posiekaną czekoladą i jadalnymi kwiatami.

Kanapka z pesto
Połącz to, co najlepsze we włoskiej kuchni, z tym, co najsmaczniejsze w Twojej lodówce. Efekt zaspokoi każdy apetyt.
PRZEPISSkładniki:
- 1 bułka panini
- Pół opakowania Serka śmietankowego Łaciaty z suszonymi pomidorami
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 1 mały pomidor
- Garść młodych listków rukoli
- Kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Bułkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj serkiem, a następnie pesto.
- Do środka panini włóż plastry pomidora, rukolę i bazylię. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Kanapka z kurczakiem i serkiem kurkowym
Czy to jeszcze kanapka, czy już obiad? Decyzja zależy od Ciebie, ale jedno jest pewne – w obu przypadkach smak zaskoczy Cię i zadowoli całkowicie.
PRZEPISSkładniki:
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 krótka bagietka z ziarnami
- Pół opakowania Serka śmietankowego Łaciaty z kurkami
- 2 liście sałaty karbowanej
- Kilka plasterków ogórka
- Kilka plasterków rzodkiewki
- 2 pomidorki koktajlowe
- Czarny sezam do posypania
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka natrzyj przyprawą i polej olejem. Piecz w temp. 200 stopni (grzałka góra–dół) przez 25 minut. Mięso odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry.
- Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj serkiem. Na wierzchu ułóż sałatę, mięso, pokrojone w plastry warzywa. Całość posyp sezamem.

Tacosy z warzywami i dipem z serka meksykańskiego
Nie potrzeba mięsa, żeby najeść się do syta. Odkryj doskonały przepis na pyszne i chrupiące tacosy, które możesz podać o dowolnej porze dnia.
PRZEPISSkładniki:
- 3 czubate łyżki Serka puszystego śmietankowego Łaciaty meksykański 150 g
- 3 liście ulubionej sałaty
- Garść pomidorków koktajlowych
- Pół dojrzałego awokado
- Kawałek ogórka
- Pół małej czerwonej cebulki
- Pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3 kukurydziane muszle tacos
- Nać kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Pomidorki pokrój na pół, awokado i ogórka w plasterki.
- Cebulę obierz, pokrój w krążki, przełóż do miseczki, posyp cukrem i polej octem. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.
- Muszle napełnij warzywami, na wierzchu dodaj kilka kleksów z serka meksykańskiego. Udekoruj kolendrą i odsączoną z marynaty cebulką.

Makaron w kremowym sosie z pomidorkami
Szybkie i pyszne danie, które zyskuje dodatkowy wymiar dzięki użyciu serka śmietankowego z suszonymi pomidorami.
PRZEPISSkładniki:
- 1 mała cebula
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z suszonymi pomidorami (135 g)
- Sól i pieprz do smaku
- 160 g ulubionego makaronu
- Listki bazylii do dekoracji
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zachowaj kilka łyżek wody z gotowania.
- Gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj, pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa, smaż 5 minut.
- Dodaj serek z suszonymi pomidorami i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj do powstania kremowego sosu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj makaron i podgrzewaj przez 1 minutę.
- Danie nałóż na talerze, posyp listkami bazylii. Podawaj od razu po przygotowaniu.

„Sushi” z tortilli
Na pewno słyszałeś, że serek śmietankowy doskonale pasuje do sushi. Idź krok dalej i spróbuj sushi na bazie tortilli!
PRZEPISSkładniki:
- 1 ogórek gruntowy
- ¼ czerwonej papryki
- 2 placki tortilla
- 1 opakowanie Serka śmietankowego Łaciaty z grillowanymi warzywami 200 g
- garść liści młodego szpinaku
- 100 g łososia wędzonego na zimno
Sposób przygotowania:
- Paprykę i ogórek pokrój w podłużne paski.
- Tortille posmaruj serkiem. Ułóż na nim listki szpinaku, kawałki łososia i warzywne słupki. Całość zwiń w ciasną roladkę i odstaw do lodówki na 10 minut.
- Tortille pokrój ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm.

Amerykańska Kanapka BLT
Bekon, sałata i pomidor – od tych składników wzięła swoją angielską nazwę kanapka BLT. Jednak bądźmy szczerzy: to serek dodaje jej właściwego smaku.
PRZEPISSkładniki:
- 1 krótka bagietka
- 4 plastry wędzonego boczku
- 100 g Serka śmietankowego puszystego Łaciaty z chrzanem
- 4 liście sałaty rzymskiej
- 4 plastry pomidora
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół). Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, opiecz 3–4 minut.
- Boczek usmaż z obu stron, aż stanie się chrupiący.
- Bagietkę posmaruj serkiem. Do środka włóż sałatę, plastry boczku i pomidora. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Sposób przygotowania:
- Paprykę i ogórek pokrój w podłużne paski.
- Tortille posmaruj serkiem. Ułóż na nim listki szpinaku, kawałki łososia i warzywne słupki. Całość zwiń w ciasną roladkę i odstaw do lodówki na 10 minut.
- Tortille pokrój ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm.

Minitarty z malinami
Tarty mogą być miniaturowe, ale ich smak jest wielki. Podawaj z serkiem Łaciatym, bo to jest sekret smaku, który pokochają wszyscy.
PRZEPISSkładniki:
- 2 opakowania Serka puszystego śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 150 g)
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła extra Łaciate
- 1 jajko
- 300 g malin
- Listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Serek zmiksuj z połową cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Odstaw do lodówki.
- Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Wyrób gładkie i zwarte ciasto, w razie potrzeby dolej 1–2 łyżeczki zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół).
- Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4 mm. Wylep nim foremki na minitarty. Piecz 12–15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
- Po ostudzeniu wyjmuj tarty z foremek, napełnij kremem śmietankowym, udekoruj malinami i miętą.