Łatwe,
szybkie
i przepyszne!

Takie są dania, które tu zebraliśmy.
Wybierz przepis i sam się o tym przekonaj.

Minitarty z malinami
- 2 opakowania Serka puszystego śmietankowego Łaciaty naturalny (2 x 150 g)
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła extra Łaciate
- 1 jajko
- 300 g malin
- Listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Serek zmiksuj z połową cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Odstaw do lodówki.
- Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Wyrób gładkie i zwarte ciasto, w razie potrzeby dolej 1–2 łyżeczki zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół).
- Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4 mm. Wylep nim foremki na minitarty. Piecz 12–15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
- Po ostudzeniu wyjmuj tarty z foremek, napełnij kremem śmietankowym, udekoruj malinami i miętą.



Kanapka z kurczakiem i serkiem kurkowym
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 krótka bagietka z ziarnami
- Pół opakowania Serka śmietankowego Łaciaty z kurkami
- 2 liście sałaty karbowanej
- Kilka plasterków ogórka
- Kilka plasterków rzodkiewki
- 2 pomidorki koktajlowe
- Czarny sezam do posypania
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka natrzyj przyprawą i polej olejem. Piecz w temp. 200 stopni (grzałka góra–dół) przez 25 minut. Mięso odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry.
- Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj serkiem. Na wierzchu ułóż sałatę, mięso, pokrojone w plastry warzywa. Całość posyp sezamem.



Amerykańska Kanapka BLT
- 1 krótka bagietka
- 4 plastry wędzonego boczku
- 100 g Serka śmietankowego puszystego Łaciaty z chrzanem
- 4 liście sałaty rzymskiej
- 4 plastry pomidora
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół). Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, opiecz 3–4 minut.
- Boczek usmaż z obu stron, aż stanie się chrupiący.
- Bagietkę posmaruj serkiem. Do środka włóż sałatę, plastry boczku i pomidora. Podawaj od razu po przygotowaniu.





