hand ornament hand ornament

ROZSTRZYGNĘLIŚMY KONKURS!

Dziękujemy za niezwykle liczny odzew w konkursie na przepis z użyciem Serka Łaciatego. Dostaliśmy kilkaset fantastycznych propozycji na nowe dania. Jury miało bardzo trudne zadanie i po długich obradach postanowiło przyznać następujące nagrody:

I nagroda

Ekspres Jura Piano White
z zestawem 4 łaciatych kubków do latte

Kasia ze Świdwina

MOCHI – JAPOŃSKO-POLSKA
WERSJA FUSION

SKŁADNIKI 1/2

1. Ciasto mochi

  • 130 g mąki z ryżu kleistego 
  • 30 g cukru pudru
  • 90 ml mleka
  • 85 g soku z brzoskwiń
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju neutralnego
  • skrobia kukurydziana do podsypania

2. Żelka brzoskwiniowa

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

SKŁADNIKI 2/2

3. Sernikowe nadzienie

  • 270 g serek śmietankowy naturalny Łaciaty
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • trochę skórki otartej z limonki
  • ziarenka z laski wanilii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1/2

1. Ciasto mochi

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia (bez skrobi kukurydzianej). Nakryć folią spożywczą nakłuć kilka razy wykałaczką. Włożyć do mikrofalówki na 3 minuty. Zestalone ciasto rozwałkować, podsypując skrobią kukurydzianą.

2. Żelka brzoskwiniowa

3 połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę, resztę zblendować na purre, dodać sok z limonki i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Schłodzić w foremce silikonowej w kształcie małych półkul.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 2/2

3. Sernikowe nadzienie

Wymieszać składniki

W miseczce wyłożyć rozwałkowane ciasto, wyłożyć porcję sernikowego nadzienia, a w nią wcisnąć żelkę brzoskwiniową. Zamknąć ciasto, formując kulkę.

II nagroda

3× ROBOT KUCHENNY z zestawem
4 łaciatych talerzyków deserowych

Monika z Krakowa

Gnocchi z serka
śmietankowego z sosem
śliwkowym

SKŁADNIKI

1. Gnocchi

  • 200 g serka śmietankowego Łaciaty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g maki pszennej

2. Sos śliwkowy

  • 100 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • opcjonalnie maliny i pistacje

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1/2

1. Gnocchi

W dużej misce wymieszaj serek śmietankowy, jajko, miód, ekstrakt i sól, aż uzyskasz jednolitą masę. Stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Podziel ciasto na 3 części i z każdej uformuj wałeczki i pokrój na małe kawałki. Delikatnie obtocz w mące i użyj widelca, żeby zrobić wgłębienia. Gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze 1 minutę. Odcedź.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 2/2

2. Sos śliwkowy

Śliwki umyj i wydrąż pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na średnim ogniu z łyżką miodu i cynamonem, aż owoce zaczną się rozpadać. Zblenduj.

Wyłóż ugotowane gnocchi na talerz, polej sosem śliwkowym. Wkrój drobne kawałki śliwek oraz malin. Posyp pokrojonymi pistacjami.

Marzena z Kielc

Tarta serowo-oliwkowa
z czarnymi oliwkami
„flaga grecji”

SKŁADNIKI 1/2

1. Ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

2. Nadzienie

  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 serek śmietankowy Łaciaty z oliwkami
  • 4 jajka
  • 120 g sera cheddar
  • Przyprawy: sól, pieprz

SKŁADNIKI 2/2

3. Dodatkowo

  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 słoiczek 250 g czarnych oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ciasto

Wszystko razem szybko zagnieść i wylepić dno tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwać. Wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę, a następnie wsadzić do rozgrzanego do 190 st.C piekarnika na ok. 15‑20 minut. Wystudzić.

2. Nadzienie

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać rózgą na jednolitą masę. Wlać na podpieczony spód. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 20 minut.

Udekorować tartę serem feta i oliwkami.

Magdalena z Bydgoszczy

Dyniowe knedle
wypełnione Łaciatym
i brukselką

SKŁADNIKI

Porcja na 8 sztuk

  • 1 opakowanie sera feta
  • 300 g puree z dyni (dynia upieczona i zblendowana)
  • pół łyżeczki soli
  • 8 mniejszych brukselek
  • 1 opakowanie serka Łaciaty z czosnkiem
  • goździki i liście laurowe do dekoracji
  • ulubiony olej/oliwa do podania
  • opcjonalnie: zioła i żurawina

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Brukselkę zblanszować - gotować 2 minuty we wrzątku, następnie zalać zimną wodą.

Puree, mąkę i sól wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Podzielić na osiem części. Z każdej z nich uformować placek. Posmarować serkiem Łaciatym, ułożyć brukselki. Zlepić na kształt kuli. Za pomocą wykałaczki wykonać wgłębienia, dzięki czemu knedle przybiorą kształt dyni.

Zagotować wodę z odrobiną soli. Knedle wrzucać do wrzątku, gotować ok. 15 minut. Przełożyć na talerze, z goździków zrobić ogonki, udekorować liśćmi laurowymi. Gotowe knedle polać oliwą, można posypać ziołami i podać ze świeżą żurawiną.

III nagroda

3× Air Fryer Xiaomi 6,5 L z zestawem
4 łaciatych miseczek

Maciej z Gniezna

Dyniowe cudo

SKŁADNIKI

  • dynia
  • opakowanie serka Łaciaty
  • mięso mielone
  • czosnek
  • cebula
  • bazylia
  • pomidory z puszki
  • ser mozzarella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dynię umyć i oczyścić z ziaren. Mięso mielone podsmażyć z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Dodać pomidory do farszu. Dynię wysmarować od środka grubo serkiem Łaciaty. Farsz wymieszać ze startym serem mozzarella. Nałożyć do dyni farsz. Włożyć do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Udekorować serkiem Łaciaty oraz bazylią.

Iga ze Sławoszewa

Sernik na zimno z mango
i marakują

SKŁADNIKI

1. Masa serowa

  • 2 opakowania Serka Łaciate Naturalny
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g pulpy z mango
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g żelatyny rozpuszczonej w 70 ml zimnej wody

2. Polewa

  • 150 g pulpy z marakui
  • Łyżeczka żelatyny
  • Łyżka zimnej wody
  • mango lub cytrusy do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1/2

1. Masa serowa

Składniki muszą być schłodzone w lodówce. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Wszystkie składniki poza żelatyną umieszczamy w misce i miksujemy mikserem przez kilka minut. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali. dodajemy łyżkę masy serowej i szybko mieszamy. Następnie mieszankę żelatynową wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej i cały czas miksujemy mikserem. Gotową masę wylewamy do foremki 20 cm i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 2/2

2. Polewa

Żelatynę przygotowujemy w taki sam sposób, jak w przypadku masy serowej i łączymy ją z pulpą z marakui. Wylewamy na zastygnięty sernik i ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę.

Gotowy sernik możemy ozdobić świeżym mango albo cytrusami.

Anna z Kałuszyna

Kremowo-krewetkowy
Ocean Smaku!

SKŁADNIKI

  • makaron
  • krewetki
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka ząbków czosnku
  • masło
  • pietruszka
  • papryczka chilli
  • serek Łaciaty meksykański

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początek makaron w osolonej wodzie gotujemy,
I w tym czasie resztę składników sobie przygotowujemy.
Kilka ząbków czosnku w cienkie plastry kroimy,
I na maśle wraz z krewetkami i pietruszką krótko podsmażymy.
Następnie jeszcze pomidorki i papryczki chilli dodamy,
I tak stworzoną bazę dania już mamy!
Na koniec główny składnik na talerz wlatuje,
Bo z serka ŁACIATY pyszny kremowy sos w mig się przygotuje!
Całość serkiem pięknie jeszcze oprószymy,
I tym sposobem wybitnie łaciate danie w zaciszu własnego domu stworzymy!

Dziękujemy wszystkim za udział i mamy
apetyt na kolejny konkurs.

hand ornament hand ornament