Każde eko działania, nawet te drobne, są ważne i mają znaczenie dla planety.
Wspólnymi siłami osiągniemy więcej, dlatego działajMY!

Znajdziesz tutaj garść inspiracji i porad, które pomogą Ci zadbać o środowisko.
ŁaciaTy i ja i razem możemy więcej.
Natura kołem się toczy, czyli parę słów o recyklingu.
18 marca obchodzimy Światowy Dzień Recyklingu. Dbanie o planetę trwa cały rok, ale ta przedwiosenna data to dobra okazja, by przypomnieć, czym jest recykling i jaki ma wpływ na środowisko. Znajdziecie tu wskazówki dotyczące segregacji odpadów, a także dowiecie się, co zrobić z opakowaniem po swoim ulubionym serku Łaciatym. Zielone zmiany zaczynają się w domu!

Rozłóżmy recykling na czynniki pierwsze.
Recykling polega na ponownym wykorzystaniu odpadów i wytworzeniu z nich nowego produktu. W wyniku tego procesu nasze śmieci otrzymują drugie życie i mogą zostać ponownie użyte. Wszystko zaczyna się od... naszego kosza. Jednym z najważniejszych etapów w recyklingu jest prawidłowa segregacja śmieci. Wyrzucanie odpadów do odpowiednich pojemników przesądza o tym, czy to, co tam trafiło, będzie miało szansę odbyć recyklingową wędrówkę. Jak więc właściwie segregować odpady?

Troska o naturę nabiera kolorów.



Upcykling – ekologiczne DIY.
Termin „upcykling” na pierwszy rzut oka może wyglądać nieco tajemniczo, dlatego spieszymy z wyjaśnieniem. To nic skomplikowanego! Upcyklingiem nazywamy metodę ponownego wykorzystywania w funkcjonalny sposób już zbędnych surowców. Jak wygląda to w praktyce?

Łaciate „Zrób to sam”.
Jeśli recykling jest myśleniem i działaniem w skali globalnej, upcykling byłby działaniem lokalnym. Zamiast wyrzucać pozornie zbędne przedmioty, można naprawić i przerobić je na takie o większej wartości i to w swoim domowym zaciszu. Od Ciebie zależy, jak to zrobisz. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. My podsuniemy Ci jedynie kilka pomysłów na początek.
Gdy serkowa uczta dobiega końca i zostaje puste opakowanie po puszystym serku Łaciatym, nie wyrzucaj go. Teraz zacznie się dziać zielona magia! Wyczyszczony pojemnik możesz pomalować ulubionym kolorem farby i przerobić go na doniczkę, w której będzie można posadzić zioła na balkonie lub kuchni. Ci, którzy lubią majsterkowanie, mogą pójść o krok dalej i stworzyć wiszące zielone ogródki. W powietrzu już unosi się zapach bazylii i rozmarynu. Natomiast opakowania po płaskich serkach Łaciaty świetnie przydadzą się do wyhodowania jadalnych kiełków roślin, które potem mogą trafić na kanapki i wzbogacić je o cenne witaminy, a także być pysznym dodatkiem do wielu dań.
Upcykling to wspaniała alternatywa ekologicznego wykorzystania przedmiotów, a także idealne ćwiczenie kreatywności dla całej rodziny!
Odwiedź zakładkę „Tyle okazji” i odkryj filmik z pomysłami na ponowne użycie opakowań po serkach Łaciaty.



Zero waste – I nic nie tracisz!
Określenie „zero waste” w dosłownym tłumaczeniu brzmiałoby „zero odpadów”. Oznacza to korzystanie np. z wielorazowych bawełnianych toreb na warzywa czy owoce zamiast jednorazowych woreczków, ale też kupowanie produktów tak, by pominąć opakowanie, jak np. na wagę.

Zjadamy, nie wyrzucamy
W naszym codziennym gotowaniu kierujemy się ustalonymi schematami i dobrze znanymi recepturami, wykorzystując tylko znane części produktów i roślin. A reszta? Niestety, zamiast na talerzu, ląduje w koszu na śmieci. A przez to często nie wykorzystujemy potencjału tkwiącego w tych niby „odpadkach”, w których bywają ukryte prawdziwe witaminowe i mineralne skarby. Warto otworzyć swój umysł oraz uruchomić kreatywność i dowiedzieć się, które części roślin są jadalne. Ze zdziwieniem odkryjecie, że można stworzyć pyszne danie praktycznie ze wszystkiego.
Wszystko jest pyszne - od liści do korzenia
Podejście Zero Waste powinno być stosowane także w naszej domowej kuchni. Tysiące ton żywności marnują się co miesiąc jako odpadki, a przecież większą część z nich można wykorzystać. Nie możesz dojeść posiłku? Przypominamy, że zawsze możesz go: zamrozić, ususzyć lub włożyć do słoika i zawekować.
Kolejną rzeczą, której warto się nauczyć, to gotowanie z wykorzystaniem 100% składników – od liścia aż po korzeń. Korzenie, łodygi, a nawet kwiaty i pestki zawierają nie tylko witaminy, ale również mogą odkryć przed Wami nieznane, wspaniałe doznania smakowe. Z kwiatów cukinii nadziewanych pysznym Serkiem Łaciatym stworzysz prawdziwie wykwitnie danie. Natka marchewki świetnie nadaje się do przygotowania pesto, a z łodygi brokułu zrobisz dietetyczne, chrupiące czipsy, które schrupiesz z dipem na bazie Serka śmietankowego Łaciatego.

Niech Zero Waste będzie odtąd mottem Waszych kuchennych poczynań.
Wpadajcie często na laciatyija.pl po pyszne kulinarne inspiracje i pomysły, jak sprawić, by świat był trochę lepszym miejscem.

Daj drugie życie!
Nie zawsze można, ale zawsze powinno się próbować praktyk zero-waste. Wiele z produktów, które kupujemy na co dzień, przychodzi w opakowaniach. Jednak i na to jest sposób. Zero-waste to bowiem przede wszystkim niemarnowanie, a więc też te wszystkie działania, które mogą dać drugie życie temu, co do tej pory trafiłoby na śmietnik.
W przypadku serków Łaciaty możliwości wyznacza jedynie wyobraźnia! Serek możecie zamienić w doniczkę, kiełkownicę, a nawet opakowania na przyprawy czy inne suche produkty. Jeśli nie weźmiecie torby ze sklepu, a przyniesiecie własną na Łaciate zakupy, to jeszcze lepiej!
Bardzo ważnym elementem zero-waste jest też odpowiedzialna segregacja odpadów. Jeżeli nie widzisz miejsca do ponownego zastosowania, wyczyść opakowanie, a następnie wrzuć do żółtego pojemnika – tego na plastik i metale. Bo choć Ty możesz nie mieć pomysłu na ponowne zastosowanie, przywrócony do życia materiał może jeszcze kilkukrotnie służyć pod wieloma, różnymi postaciami.
Zero-waste to postawa, która zyskuje na popularności. I zupełnie się temu nie dziwimy!
Odwiedź zakładkę „Tyle okazji” i odkryj filmik z pomysłami na ponowne użycie opakowań po serkach Łaciaty.



Zielona równowaga – żyj zrównoważenie!
Dziś coraz częściej myślimy o tym, by to, co kupujemy, nie wyrządzało szkody innym. Co zatem można zrobić, by wprowadzić więcej zielonej równowagi w nasze życie?

Zielona dieta.
Dziś na rynku znajdziecie coraz więcej zamienników mięsa, a nawet ryb. Roślinnych alternatyw jest coraz więcej z każdym rokiem, a w smaku są tak autentyczne, że nawet najwięksi fani mięsa często nie są w stanie wyczuć różnicy. Jeśli jednak nie chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa, to ogranicz je i wybieraj tylko dobrej jakości.

Mały ślad.
Wybieraj to, co lokalnie wyprodukowane. Dzięki temu masz pewność, że produkt pokonał najkrótszą z możliwych dróg, a tym samym jego ślad węglowy jest mały. O tym, czy produkt jest polski, dowiesz się z opakowania. Kupując lokalnie, wspierasz tym samym gospodarkę Polski i przyczyniasz się do etycznej pracy.

Kompostuj!
Nawet, jeśli mieszkasz w bloku! Dziś kompostowanie jest coraz łatwiejsze, a uzyskany z bioodpadów kompost znajdzie zastosowanie w domowym warzywniaku. Twoje zioła, rośliny czy warzywa podziękuję Ci za ten pokarm! Na rynku znajdziesz wiele urządzeń do kompostowania w domu, a w internecie – dziesiątki porad, jak zrobić własny kompostownik.
Pamiętaj też o recyklingu czy postawie zero-waste. Zadbamy o to, by dostarczać Ci inspiracji! Odwiedź zakładkę „Tyle okazji” i poznaj więcej pomysłów na zieloną równowagę z serkami Łaciaty!


